A számoknak a horvát nyelvben nincsen neme, kivéve az egynek és a kettőnek. Az egy alakjai: jedan, jedna, jedno. A kettő alakjai: dva, dvije, dva.

A számnevek után álló főnevek különböző esetekbe kerülnek, az alábbiak szerint.

1

Egy után egyes számot használunk, csupán arra kell figyelnünk, hogy a számot egyeztessük a főnév nemével:

jedan muškarac, jedna žena, jedno dijete

Abban az esetben ha a mondat úgy kívánja, a számot és a főnevet is abba az esetbe tesszük, amelyiket az ige vagy elöljárószó vonz.

Pl. Čitam jednu knjigu. –> jednu knjigu = egyes szám tárgyeset

Zbog jedne žene ne mogu spavati. -> zbog + birtokos eset

2, 3, 4

Kettő, három, négy számok után a főnév mindig egyes szám birtokos esetbe kerül, még akkor is ha egyébként másik esetet lenne logikus használni. Vagyis ha egy szám felbukkan a mondatban, az minden szabályt felülír, mindenképp egyes szám birtokos esetet kell használni.

Pl. Čekam dvije žene. Čekam dva muškarca. Imam dvije sestre. Imam dva brata.

Ezekben a mondatokban logikus lenne tárgyesetet használni, de ezt a számnév szabály felülírja, ezért a főnevek itt egyes szám birtokos esetbe kerülnek.

További példák:

Moj sin ima tri prijatelja i tri prijateljice. Učenik ima tri knjige i četiri olovke. Oni imaju četiri stana i tri kuće.

Između dva autobusa je jedan biciklist. Zbog ove tri slike idem u zatvor.

5-20

Öt és húsz között hasonló a helyzet, mint a kettő-három-négy esetében, csak itt többes szám birtokos esetbe kell tenni a főnevet. Itt sem számít, hogy a mondatban szereplő ige vagy elöljárószó milyen esetet vonz, a számok felülírják azt a szabályt.

Pl. Gordan ima pet prijatelja i šest prijateljica. Profesor ima 8 učenika i 10 učenica. Ja imam 12 godina. Moja sestra ima 14 godina. Naša kuća ima sedam prozora.

20 fölött

Ha a mondatunkban egy 20-nál magasabb szám szerepel, akkor az utolsó számjegy szerint lépnek életbe a fenti szabályok. Azaz elölről indul a móka: ha egyre végződik, akkor egyes szám, ha kettő-három-négyre akkor egyes szám birtokos eset, öt és afölött pedig többes szám birtokos eset.

Pl. Imam dvadeset jednu godinu. Imam dvadeset dvije godine. Imam dvadeset tri godine. Imam dvadeset četiri godine. Imam dvadeset pet godina. Imam dvadeset šest godina. stb.

Határozatlan számnevek

Ide soroljuk a sok, kevés, néhány… vagyis mnogo, malo, nekoliko szavakat, melyek után mindig többes szám birtokos esetet kell használni. Ide tartozik a koliko? mennyi? kérdőszó is.

Pl. Imam mnogo knjiga. Nemam baš mnogo prijatelja. Koliko imaš godina? Koliko imaš prijatelja?


Röviden: a számnevek után a következő szabályokat kell alkalmazni

1 után -> egyes szám

2, 3, 4 után -> egyes szám birtokos eset

5 és 20 között és határozatlan számnevek után -> többes szám birtokos eset

20 fölött -> amire végződik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük