A horvát nyelv (hrvatski jezik) a szláv, azon belül délszláv nyelvek közé tartozik. Horvátország hivatalos nyelve, de a volt Jugoszlávia országaiban is meg tudjuk magunkat értetni, ha beszélünk horvátul. A szerb és bosnyák nyelvtől leginkább szókincsében és hangrendszerében tér el, a nyelvtani szabályok megegyeznek.

Tipp: Olvasd el a Wikipedia kapcsolódó cikkét!

Mire számíthatsz, ha horvát nyelvtanulásra szánod el magad?

A horvát nyelv írása fonetikus: ahogyan kiejtjük a szavakat, úgy írjuk. Latinbetűs írást használnak.

A nyelvet tanulók részére a főnevek és melléknevek ragozása jelenti a legnagyobb kihívást. A többi szláv nyelvhez hasonlóan, a horvát nyelvben is három neme van a főneveknek, a mellékneveknek és egyéb jelzőknek, melyeket mindig egyeztetnünk kell. Emellett hét eset szerint változnak a végződéseik: nominativ (alanyeset), genitiv (birtokos eset), dativ (részeshatározós eset), akuzativ (tárgyeset), vokativ (megszólító eset), lokativ (helyhatározós eset), instrumental (eszközhatározós eset).

A cselekvés idejét egy jelen idő, két jövő idő és négy múlt idő alapján határozhatjuk meg. Ettől nem kell megijedni, mert az igeidők egy részét szinte soha vagy csak nagyon ritkán használjuk. Ideális esetben három igeidővel el lehet boldogulni.

Miért érdemes belevágni a horvát nyelv tanulásába?

Mindenkinek megvan a saját indoka/motivációja, de van néhány további ok, ami miatt érdemes. Egyrészt előnyünk származhat belőle a munkaerőpiacon, hiszen Horvátország hazánkkal szomszédos ország. Számos hazai cégnek vannak munkakapcsolatai horvátországi cégekkel, így például üzleti utazások alkalmával jól jön a tudás. Nyaralásaink alkalmával is alkalmunk nyílik élesben gyakorolni, például étteremben, bevásárláskor, a szállásadónkkal, az autópálya fizetőkapujában, határátlépéskor… Ráadásul gond nélkül szót tudunk érteni a szerb, bosnyák vagy montenegrói nyelvet beszélő emberekkel.

Hogyan használd ezt az oldalt?

A horvatkalauz.hu oldalon magyar nyelvű nyelvtani magyarázatokat, tematikus szókincs gyűjteményt és gyakorló feladatokat, teszteket találsz, mely a horvát nyelv tanulása során igyekszik kiegészítő segítséget nyújtani. Mindegy milyen tankönyvből tanulsz, ha elakadsz, remélhetőleg itt megtalálod a választ. Az oldalon található tartalom nem másolható, de link formájában hivatkozásként megosztható.